Bu yazımızda Çocuk Eğitimi adına kendinize değer katarak okuyacağınız, eğitici ve öğretici bir kitabı tanıtıyoruz. Çocuğunuz Hakkında Bilmeniz Gerekenler.


“Tek başıma yapabilmem için bana yardım et.

Ve nasıl yapıldığını bana göster.

Bunu benim için yapma.

Kendim yapabilirim ve yapmak isterim.

Bana nasıl yapacağımı öğretirken sabret.

Bu belki uzun sürebilir.

Ve belki daha uzun zamana ihtiyacım var.

Fakat bilmelisin ki birkaç deneme ile yapacağım şeyi başarmak isterim.

Hata yapabilme ihtimalim olduğunu da düşünmelisin.

Ama unutma ki ben sadece bu hatalarla gerçek manada bir şeyler öğrenebilirim.”


Tüm Çocuk Eğitimcilerinin ve Ebeveynlerin başucu kaynağı olması gereken, Çocuk Pedagojisinin kurucusu sayılan Maria Montessori tarafından Hindistan'da verilen seminerlerin bir özeti niteliğini taşıyan bir kitaptır.


Kitabın başlangıç cümlesi bize çocuklar hakkında keşfetmemiz gereken ne kadar çok şey olduğunu ve zaman harcamadan onlara en iyi eğitimi nasıl vermemiz gerektiğini göstermektedir.

“Montessori eğitim metodu bilimsel bir metottur.


Temelini çocukluğa dair bilgiler oluşturur.


Çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimi hakkında


keşfedilen yasalar üzerine geliştirilmiştir.”


Kitap profesyonel anlamda Çocuk Eğitimiyle ilgilenen eğitmenlerin yanı sıra herhangi bir akademik altyapısı olmayan ebeveynler içinde gayet anlaşılır bir şekilde özgün örneklerle anlatım yapmaktadır.

Montessori Eğitim Yönteminin prensipleri, felsefesi ve metotları açıklayıcı bir dille ve örneklerle kitapta yerini almaktadır.



KİTAPTAN ALINTILAR


"Okul öncesi Montessori eğitim kurumlarına 'Çocuklar Evi' diyoruz. Çocuklar Evinde öğretmen, çocuklara yardım etmek isteyen, onlara faydalı olmak isteyen bir misafir konumundadır."


"Anneler genelde benzer şikayetlerde bulunur: 'Çocuğum aşırı öfkeli' veya 'Oğlum öfkesini kontrol edemiyor', 'Beni sürekli yanında istiyor', 'Hemen sıkılıyor' gibi şeyler söylerler.Bazen de 'Çocuğum beni çok sıkıyor' veya 'Devamlı hikaye okumamı istiyor ve her şeyin niçin ve neden öyle olduğunu soruyor' diye yakınırlar. Bunlar çocuğun bir şeylerle meşgul olma ihtiyacı ve kendine uygun uğraşılar aramasından doğan sorunlardır."


"Sandalyeye veya koltuklara tırmanan çocuğuna 'Hemen aşağıya in' diyen bir anneye karşılık, nazik bir ses tonuyla 'Lütfen oradan iner misin tatlım?' diye başka bir anneyi düşünelim. Her ikisinin de çocuğun davranışını düzeltmek için kendi yöntemleri olduğunu söyleyebiliriz. 
Fakat çocuk açısından bakıldığında her iki annenin de, ister öfkeli bir tonda isterse sevimli bir hitapla olsun, yaklaşımı aynıdır. Zira annelerin ikisi de tek bir amaca yönelmiştir. O da çocuğu yaptığı işten vazgeçirmek. Merdivenlere oturmak istediğinde 'O pis yere oturma' denir hemen. Konulan engelin türü sevimli ya da acı verici olsun fark etmez. Yasak yasaktır."


"Önemli olan bir diğer bilgi de çocuğa lüzumsuz yere yapılan yardımlardır. Böyle yardımlar çocuk için tam bir engel teşkil eder. İyi anneler çocuğunun giyinmesine yardım eder, saçlarını tarar, onu yürüyüşe çıkarır ve ona yardım adına daha pek çok şey yapar. Hatta bazı anneler 'Çocuğumuz için yapabileceğimiz her şeyi yapmak bizim görevimiz değil mi? Ona ne kadar hizmet edersek o kadar iyi anne oluruz.' diye düşünür. Belirtmemiz gerekir ki, belli bir noktayı aşan her yardım, çocuğun gelişiminin önüne konulan bir engel halini alır."



KÜNYESİ

Yayın Tarihi
ISBN9752564626
Baskı Sayısı1. Baskı
DilTÜRKÇE
Sayfa Sayısı144
Cilt TipiKarton Kapak
Kağıt CinsiKitap Kağıdı
Boyut13.8 x 21 cm