Son zamanlarda telefon görüşmelerinde çoğunlukla sertifika ve yetkinliği hakkında kafa karışıklığı oluştuğu görülüyor. Bunun için böyle bir yazı yazma ihtiyacı doğdu. Zarara uğramak istemiyorsanız, lütfen bu yazıyı sonuna kadar okuyunuz.


Türkiye’de sertifika verdiğini ya da akredite ettiğini belirten dernekler var. Öncelikle bilmelisiniz ki Türkiye’de dernek kurmak için en az 7 kişi olması yeterlidir. 7 arkadaşınız varsa bir dernek tüzüğü hazırlayıp, dernek ikametgahı gösterip siz de açabilirsiniz.

Dernek adlarında; Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal kelimeleri ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler İçişleri Bakanlığının izni ile kullanılabilir. O yüzden bu ön ekleri almış dernekler çoğunlukla daha ciddidir.

 

Şu anda Türkiye’de 100 bin üzerinde Faal Dernek vardır. Bunun 10 katı daha önceden kurulmuş ve  fesh edilmiş dernekler olduğu bilinmektedir. Yani aklınıza gelen her konuda bir derneğe rastlayabilirsiniz.

Daha detaylı bilgi için : www.dernekler.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Peki soruyorum size 7 kişi bir araya gelip Üniversite açabilir misiniz ? Hadi açtınız diyelim Yüksek Öğretim Kurumu tarafından yetkileri yasalarca düzenlenmiş bir Devlet Üniversitesi olabilir misiniz?  Yani öncelikle bir karşılaştırma yaparken neyle neyi karşılaştırdığınıza bakmalısınız. Bu arada kendini üniversite ilan eden firmalar da var;

 

YÖK tarafından hiçbir denkliği bulunmayan, Türkiye’de hiçbir karşılığı olmayan sözde üniversiteler. Sizlerden istirham ediyorum sadece eğitim alacağınız yeri gerçekten iyi araştırın. Doğru düzgün .edu uzantılı bir web sitesi bile bulunmayan yerlere itibar etmeyin.

.com, .com.tr, .org, .eu, .web vb. gibi web site uzantılarının hiçbir değeri ve geçerliliği yoktur. Bu uzantıları parayı veren herkes alabilir. Ancak .edu, edu.tr, .gov, .org.tr vb. gibi uzantılar resmiyet içerir.

Ayrıca ücret karşılığında sertifika verdiğini iddia eden şirketler var. Bunlar hiçbir geçerliliği olmayan belgelerdir. Bence paranıza yazık etmeyin, gidin bir dijital baskı ofisine size 5TL’ye en kralını yapsınlar.

Bu yüzden sertifika alacağınız yer 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu'nda belirtilen esaslara göre açılmış ve resmi gazetede yayınlanan Yönetmeliği ile sertifika programları düzenleyip, sertifika verme imkanı sağlayan bir  üniversitenin Uygulama ve Araştırma Merkezi'dir.

 

Resmi olarak sertifika veren yerler ;

  1. YÖK'e bağlı üniversitelerin yönetmeliğinde belirtilen Uygulama ve Araştırma Merkezleri, (Sürekli Eğitim Merkezi, Uzaktan Eğitim Merkezi, Yaşamboyu Eğitim Merkezi vb.)
  2. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bağlı olarak; Özel kurs merkezleri, Halk Eğitim Merkezleri, Hayatboyu Öğrenme, Mesleki ve Teknik Öğretim vb. olarak sertifikayı MEB düzenler,
  3. İşkur onaylı sertifika veren Mesleki Eğitim Kurs Merkezleri,

 

Uluslararası yazmakla öyle olunmuyor..!


Bunun için sadece Yurtdışında bir kaç adres göstermek yeterli değil. Ancak Europass sertifika ekleri Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) kontrolünde ve Avrupa Parlemantosu ve Konseyi tarafından tanınmış bir kurumdur. Europass sertifika ekleri size bu sertifikanın Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olduğunu söyler. Resmiyette geçerli bir Uluslararası sertifika olduğunu belgeler. Zaten Europass sertifikanın yasal dayanağına bakar. Bu dayanağa sahip olmayan hiç bir kurum Europass onayı alamaz.


Sözüm ona, Kendini Akredite eden web sayfaları.. (Kendin Çal, Kendin Oyna)


Lütfen her duyduğunuza hemen kanmayın! Araştırın, soruşturun.. En azından web sitesine girip bi bakın. Türkiye'miz zeki insan kaynıyor, ancak maalesef bazıları zekalarını diğer insanları kandırmaya harcıyor. Yabancı bir web sitesini bugün için size 100TL'ye hazırlayacak çok kişi var. Hazırladığınız ve içinde "International" (Uluslararası), "Accreditation" (Akreditasyon),  "Federation" (Federasyon) vb. gibi yazılar içeren ya da kısaltmalarla oluşturulmuş ve ne hikmetse Dünya üzerinde sadece Türkiye'deki belli bir kurumu Akredite ettiğini söyleyen web siteleri görüyoruz. Ne iletişim bilgisi var, ne yeri yurdu belli. Sadece bir web sitesi. Onu da biraz araştırdığınızda arka sayfalarında Türkçe yazılar, Türkiye'deki web sunucularında bulunduğunu ve hatta kendi web sitesini yaptırdığı firmaya yaptırılmış Akredite verdiğini iddia eden uluslararası web sayfaları..

Yani sözün kısası araştırmak ve incelemek, mantıklı düşünüp karar vermek size düşüyor. Çünkü bu konuda maalesef çok yaptırım bulunmamakta. Siz kendinizden sorumlusunuz ! Ödediğiniz her kuruşu hak eden kaliteli bir eğitimi almak ve sonunda da geçerli bir SERTİFİKA ’ya sahip olmak en doğal hakkınız.